Om tro

Min begejstring for religioner er generelt meget begrænset. Selvom jeg prøver at være åben over for alle de gode ting religion potentielt kan gøre for vores samfund, bliver det langt overskygget af det negative, hvor det bliver misbrugt til indoktrinering og krigsførelse. Den største indvending er, at mange religiøse fralægger sig ansvaret for at tænke selvstændigt og rationelt på baggrund af tolkningen af ”en bog” (Bibelen, Koranen mm.) Uanset hvor kloge/livsvise personerne, der skrev tekstene var, har verden har ændret sig – og personerne der skrev teksterne, omend muligvis guddommelige, tog trods alt udgangspunkt i verden og den tilgængelige viden på daværende tidspunkt.

Jeg tror på, at vi som mennesker kommer nemmest gennem tilværelsen ved at behandle andre mennesker som vi gerne selv vil behandles – helt basalt, og ikke fordi det står i Biblen. Vi har således ikke brug for religion for at opføre os anstændigt. Vi har brug for at indgå i en flok, at føle kærlighed, at føle os værdifulde – og det opnår vi nu engang lettest ved at være behagelige at omgås. De fleste dyr, der er blottet for religiøs forståelse, opfører sig som bekendt også ”ordentligt” mod de andre i flokken, da de ellers vil blive udstødt.

”Tro” er en anden sag: Mange mennesker har brug for at tro, da det kan være ubærligt at acceptere en mangel på en overordnet mening på det hele. Og det er da helt fantastisk, at vi, som mennesker, er skabt med alle de avancerede funktioner som vi nu engang er – med evnen til at føle, udvikle, gøre underlige ting. Et simpelt græsstrå, der vokser helt af sig selv, baseret på nogle forunderlige mekanismer, er for mig også fantastisk. For ikke at tale om jorden, der snurrer rundt i universet i sin egen rytme. Hvem fandt dog på noget så smart? Denne mangfoldige verden giver for de fleste en følelse af ydmyghed, og en fornemmelse af, at der er noget større.

Min egen erkendelse er, at verden er storslået, og at der er rigtig mange ting, jeg ikke forstår, og aldrig kommer til at forstå. Vi kan dog have brug for forklaringer for at gøre os trygge, og for mange mennesker er religiøse skrifter en godt bud. Det centrale budskab i mit lille skrift er: Vær klar over, at det er noget DU har valgt at tro. Hvil i den tro, og brug gerne kræfter på at snakke med andre om det hvis de er åbne for det. Hvis religiøse overvejelser kan anvendes til at argumentere for synspunkter ud fra en for øvrigt rationel tilgang til verden er det alletiders – ellers skal man måske holde det for sig selv, og glæde sig over, at det giver mening for en selv.

Leave a Reply