Jeg har lige lyttet til Videnskaben fra Vilde Hjerner, en podcast på DR, der bl.a. omhandler politikeres helt særlige pligt til at basere beslutninger på viden. Det er uden tvivl et godt udgangspunkt, men mere bekymrende når man zoomer ind på, hvad ”viden” egentlig er. For hvornår har man tilstrækkelig viden til at træffe de rigtige beslutninger? Og er det ok at træffe helt forkerte beslutninger ”fordi man ikke vidste bedre”?
En af mine største bekymringer på menneskehedens vegne er nemlig, at vi, trods vores tilsyneladende høje intelligens, ikke er kloge nok. Selvom vi både kan bygge rumskibe og lave avanceret genteknologi, kan vi ikke altid overskue konsekvensen af vores handlinger. Det ser bl.a. ud til at være tilfældet med vores omgang med naturen, som vi ikke altid har været søde ved.
Vi tror, at vi ved, at for meget CO2 er en af de primære årsager til klimaforandringer. Lige nu investerer vi derfor mange milliarder i at reducere udledningen – og det er godt. Men hvad med alle de sammenhænge, vi endnu ikke kender? De sammenhænge, der viser sig at være altafgørende for vores fremtid, men vi ikke opdager, før det er for sent? Da der er så meget vi ikke forstår, og derfor skal vi gøre os meget, meget påpasselige med at rode med naturens kredsløb. Hvad nytter det f.eks., at vi pumper milliarder i at mindske CO2 forureningen, hvis bierne samtidig uddør? Burde vi have brugt disse penge helt anderledes, hvis vi vil gøre os håb om en menneskelig-beboelig klode i fremtiden? (Og er vi mennesker villige til at ofre vores goder, hvis det er dét, der skal til?)
Nu sidder jeg selv i klimaudvalget, og skal være med til at træffe beslutninger. Og her er jeg meget bekymret for min (mangelfulde) viden. Det er jo nemt nok at blive enige om at udfase fossil energi, og sørge for at elektrificere landet. Men batter det noget?
Ansvar har fået en ny betydning, efter vi også juridisk er begyndt at se anderledes på tingene. Lige nu kører der retssager rundt om i verden, hvor enkeltpersoner sagsøger både virksomheder og politikere for deres rolle i klimaforandringerne. Bl.a. er en af sagsøgerne en mand, der har mistet sit levebrød, da den gletsjer, han havde som udgangspunkt for sit virke, er smeltet.
Vil jeg også pludselig havne i en retssal, for ikke at have gjort nok? Kan jeg undskylde mig med, at jeg simpelthen ikke havde tid til at sætte mig ordentligt ind i sagerne? Og er det egentlig ikke også rimeligt nok, at vi bliver stillet til ansvar?
#viden #politik #utilstrækkelighed