NOGET OM HAD – OG VERDENS ONDE MÆND. KVINDE; LIV; FRIHED

I mine snart 52 år på jord, har jeg været udsat for mange typer mennesker. De fleste ganske søde – og så ind i mellem et par stykker, jeg absolut ikke har kunnet lide. De har været et fåtal. Der har aldrig været tale om ”had” fra min side. Kun antipati, og jeg har altid været i stand til at forklare andre menneskers uheldige opførsel med, at de ”nok ikke gør det med vilje”.

Men de sidste par år har hadet fået tag i mig. Det er en grim følelse. En uforsonlig indre kerne. Hadet er rettet mod nogle af verdens ledere. Putin i særdeleshed. Den ondskab han udsætter omgivelserne for, at utilgivelig. Præstestyret i Iran kan vække de samme følelser. Og det er absolut ikke en behagelig følelse, når man gerne vil tro på det gode i mennesket.

Engang var Iran et blomstrende og frihedselskende land, men onde magter fik overtaget. De sørger nu for at lede landet med frygt: Vover du at gøre modstand, venter der fængsel, tortur og voldtægt. Henrettelser er meget almindelige. Det er også en offentlig hemmelighed, at Iran har meget stor finger med i spillet i de øvrige konflikter i verden – bl.a. i Gaza. Ingen tvivl om, at verden vil være et meget bedre sted uden den iranske præstestyre.

I weekenden var jeg inviteret til at holde tale på International Womens Day i Paris, til støtte for iranske kvinder. Ved ankomsten til konferencen var der et enormt politiopbud: Repræsentanter for regimet havde nemlig taget opstilling udenfor, for at filme alle, der deltog – en slet skjult trussel om, at ”de holder øje med os”. Deres argument for at stille op var, at konferencen var arrangeret af terrorister, hvilket er et ord man altid kan bruge om dem, der gør oprør.

Det er muligt, at flere af arrangørerne både har en fortid som kommunister og har kæmpet kampe mod styret – men det er ikke centralt for mig. For mig var konferencen en mulighed for at vise, at jeg støtter de modige iranere, der tør gøre oprør – med livet som indsats. Vi var et stort panel af kvindelige politikere fra det meste af verden, der alle holdt en tale – og det var rørende at mærke, hvor meget kampvilje, der var mobiliseret i salen. Vi skal ikke lade de onde kræfter vinde, hverken i Iran eller i Ukraine!

”Kæmp for alt hvad du har kært” hashtag#womanlifefreedom hashtag#slavaukraini