Dannelse…… hvad er nu dét for noget?

Jeg tænker sommetider på, hvordan verden ville have set ud, hvis den fra starten af kun var befolket af personer, der alle havde lige nøjagtig mine evner. Hvad ville man mon have opfundet af moderne bekvemmeligheder? Måske lerskåle og knive – og muligvis simple tøjstykker og en utæt hytte. Noget vildere vil det nok ikke været blevet til – og verden ville helt sikkert stadig være flad.

Derfor bliver jeg også jævnlig fyldt med imponade over alle de kloge mennesker, der har levet. Tænk at være ham, der fandt ud af det der med elektricitet. Eller ham, der lige kom på at lave et periodisk system med alle grundstofferne. Eller ham, der fandt ud af, hvordan man kan sende et rumskib til månen. Eller ham, der fandt ud af hvordan man kunne kommunikere med den anden side af verden gennem radioen. Det er så stort!

Hvad har det med dannelse at gøre, tænker du måske? Er dannelse ikke sådan noget med at kunne citere finske digtere, snakke med om de bagvedliggende årsager til den russiske revolution og nævne alle regeringsledere i hele verden?

For mig handler dannelse om at være bevidst om alle de tanker og erfaringer, som andre har gjort før. En ydmyghed over at vide, at vores liv og privilegier er baseret på alt de ”nogle andre” har gjort – og en taknemmelighed over ikke nødvendigvis at behøve at starte forfra.

Bevares, man siger jo, at man selv skal jo gøre sine egne erfaringer – for man lærer nu engang bedst af egne fejl. Men netop når det kommer til erfaringer, tror jeg på, at man kommer langt med at stjæle. Når jeg starter min tankerække dér, hvor en klog person sluttede sin tankerække, kan jeg faktisk komme meget, meget længere, end hvis jeg havde startet fra bunden! Smart, ikke? Det er vist ikke engang snyd. Så når/hvis jeg siger noget klogt/originalt, består udsagnet sandsynligvis af 95% plagiat samt 5% selvstændige og patentberettigede tanker. Ikke hermed sagt, at jeg selv er dannet – for det er jeg ikke! Derimod er jeg bevidst om min manglende dannelse – og det er jo en start

Tror faktisk at ville være godt for verden, hvis dét der dannelse bliver moderne igen.

raisin1-1024x665