Hvilken kasse passer du i?

Jeg er egocentrisk og fordomsfuld. Det er ikke et mærkat, jeg har givet mig selv, men resultatet af en personlighedstest jeg tog i forbindelse med arbejdet. Heldigvis var der også mere flatterende egenskaber ved min personlighed, men jeg husker bedst disse to, da jeg ikke umiddelbart kunne forene dem med min egen mere positive selvopfattelse. Men hvis det er testens resultat, må jeg jo nok bare æde det (fra børn, fulde folk og personlighedstest skal man høre sandheden).  Desuden viser det sig, at jeg er en ørn, og har stærkest præference for ENTP.

Klassificering er vel efterhånden reglen på enhver arbejdsplads. Hvis vi får placeret os i kasser, kan vi lidt bedre forstå hinanden. Hvem har brug for kontante udmeldinger og hvem foretrækker, at man pakker tingene lidt ind, og hvem foretrækker ro fremfor dynamik?  Det er sjældent der kommer noget overraskende frem – for sjovt nok, plejer man faktisk at vide det i forvejen – både hvad angår én selv og de andre. Bevares, det kan være vældig underholdende at blive klassificeret – og i virkeligheden er vi jo ikke så unikke, som vi tror (4-8 kasser dækker vist fint den samlede menneskehed).

Det, der er rigtig irriterende er, at når man bliver fanget i sin kasse: Min tidligere chef fik mig bl.a. sat i kassen ”idéskaber, men dårlig afslutter” . Derfor kunne jeg – til trods for heftig dokumentation – ikke få ham overbevist om, at jeg faktisk er en glimrende afslutter. For sådan er min type jo ikke.  Og selvom man er faldet i ekstrovert-kassen, kan man faktisk sætte meget stor pris på at være alene.

Så udover en kortvarig underholdningsværdi, tror jeg ofte, at personlighedstest på arbejdet skaber flere forhindringer end de åbner for forståelse: Vi ved som udgangspunkt godt, at vi er forskellige og foretrækker forskellige måder at arbejde på. Når vi alle bliver tvunget ned i kasser, bliver vi muligvis mere rigide i vores opfattelse af andres styrker og begrænsninger: Det bliver sværere at tro på, at de andre godt kan afvige fra deres kassetype, og faktisk være ganske glimrende til at udføre opgaver, der er udenfor deres kassepræferencer. (Men det er jo bare så typisk os ENTP-typer at mene sådan)

Hvad mener I – kan klassificeringen bruges til noget fornuftigt?

drying-conditions-II.jpg

Leave a Reply