Et GRATIS råd til en sjovere arbejdsdag

Den er god nok. Hvis man læser helt til slutningen, venter der et gratis råd. Men, men…… noget for noget (men så er det jo ikke helt gratis alligevel?), for du skal lige læse indledningen først. Starter derfor lige med det mere dybe budskab: Man kan (heldigvis) ikke bestemme, hvad andre skal tænke, selvom det nogen gange kunne være ønskeligt. Som Poul Henningsen engang i tidernes morgen udtrykte det:

Man binder os på mund og hånd
Men man kan ikke binde ånd
og ingen er fangne, når tanken er fri
Vi har en indre fæstning her
som styrkes i sit eget værd
når bare vi kæmper for det, vi kan li’
Den som holder sjælen rank, kan aldrig blive træl
Ingen kan regere det, som vi bestemmer selv

Jeg har altid synes det er sådan en smuk tekst: Meget banal og alligevel meget dyb – og med et helt centralt budskab om, at andre aldrig kan få fuld kontrol over os. (Desuden har det altid fascineret mig, at man i gamle dage tænkte sådanne store tanker. Har en underlig indbygget fordom om, at folk i gamle dage var mere abeagtige, og primært bekymrede sig om basale behov. En absurd fordom, synes jeg selv,  men nu kommer jeg vist på afveje…..)

Og hvor vil jeg så hen med dette? Mest for at sige, at man i princippet er fri til at opfatte tingene nøjagtig som man selv vælger at opfatte dem. Når man bliver udsat for ubehageligheder, f.eks. en kollega der siger noget grimt, kan man jo bruge lang tid på at analysere situationen: ”Skulle jeg have tacklet situationen anderledes? Hvorfor sagde jeg sådan? Hvorfor sagde hun sådan? Er der noget om snakken? Hvad er de grundlæggende psykologiske årsager til, at jeg/hun/han reagerer sådan?” Det kan der ganske givet komme noget meget interessant ud af. Og det er vigtigt at forstå sig selv og sine omgivelser.

Men nogen gange gider man bare ikke forstå! Og nogle gange er faktum måske bare, at den anden er et fjols! Og nu kommer tidspunktet, hvor du får rådet: Sæt et billede af Muppet Show-holdet på skrivebordet. Når nogen er irriterende, skal du minde dig selv om, at du bare er en af Muppet-dukkerne (og du er førstevælger), og at de andre er med i samme serie (og du vælger også hvem de er). Det er svært at bliver rigtig irriteret på Miss Piggy eller Animal, for man ved jo godt, at de ikke helt kan styre det – og ikke altid nødvendigvis tænker helt klart. Alt efter ens eget sindstilstand, kan man selv bestemme om man er en af de gamle halvsure mænd på balkonen, eller man mere er i svensk-kokkehumør. Og det virker fantastisk. Prøv det. Helt gratis.