Om kreativitet og frygt

Kan man tvinge sig selv til at være kreativ – eller skal man bare vente på, at den kommer, den dér inspiration?

Faktisk er der forskning, der viser, at man præsterer bedst, når man er under pres – man får flere gode idéer, når man hænger helt ude på kanten. (Den er god nok – men pga. indbygget dovenskab gider jeg ikke lede efter referencen for dette studie). Tanken om, at man skal have et frirum for at få kreativiteten igang (….at ligge på sofaen med afslappende musik) holder bare ikke. Hvis vi for alvor frygter for vores liv, pibler det frem med gode idéer. Meget tankevækkende at vi måske kan komme længst med frygt.

Når nu at “forskning viser” at den menneskelige natur lægger op til, at vi skal presses for at præstere, giver det jo god mening at udpine de svage – så skal de nok få nogle gode idéer og lære at klare sig! Hvis bare de bliver sultne nok skal de nok blive kreative – eller hva’?

“Forskning viser” er altid en genial måde at afvise andre synspunkter, og som naturvidenskabskvinde elsker jeg den slags: Data skal være i orden. Der er dog en lille risiko for at verden ikke er helt sort-hvid…. (kun en lille). Muligvis viser studier, at “man” overordnet set præsterer bedre, når man er under pres – men derudfra kan man måske ikke konkludere at alle reagerer på den måde? Det er måske trods alt kun nogle personlighedstyper det gælder for?

Kan dog godt lide det kyniske i forskningsresultaterne. Survival of the fittest – og “så find dog på en løsning i stedet for at sidde og græde!” Ikke noget med forståelse for den stakkels lille Finn, der ikke kan løse sin opgave: En rask trussel om fyring kan måske speede ham lidt op.