En frittænkende racist????

Fordomsfuld – dét er lige mig! Heldigvis ser jeg det ikke kun negativt, selvom det måske kan lyde som et halvskidt prædikat. Jeg ser det som en lidt for hurtig evne til at putte folk i kasser. Måske en konsekvens af en naturvidenskabelig skoling: Vi bliver nødt til at have systemer, eller går det bare ikke, og verden bliver for kaotisk. En slags periodisk system for mennesker, hvor antallet af grundmennesker måske er nogenlunde det samme som antallet af grundstoffer (som pt, ifølge pålidelige kilder, er oppe på 118).

Når jeg ser en mand i ulasteligt jakkesæt i en nystrøget BMW, er jeg da ikke i tvivl om, at han stemmer på LA, og ser det som fuldt ud fortjent at han drikker rødvin til 3000 kr flasken i stedet for at donere dem til sultne børn i Afrika. Når jeg møder en klassisk hispster med langt fjollet skæg ved jeg da også lige nøjagtig hvordan han er: Wanna-be afslappet og cool. Gør alle de rigtige ting på den rigtige måde. Har den rigtige ladcykel, som han glædeligt blokerer cykelstien med, for at vise, at han har overskud til at tage den med ro, og da ikke lader sig smitte af hverdagens stress og jag.

Det var bare lige en spæd start – for jeg kunne fortsætte mange sider endnu, og inkludere mødre i 30’erne (så møgirriterende), naboer (!), offentlige ansatte, gamle mennesker (har de overhovedet været unge nogensinde?), teenagere, tedrikkere og folk fra Hvidovre.

Ikke noget at sige til, at jeg grundlæggende også er lidt skeptisk overfor udlændinge. De gør jo ting helt anderledes og oftest virkelig underligt! (Helt forskelligt fra mig, som jo netop er defineret ved at mit liv er grundlagt på sund fornuft og gode værdier!!!!)

Når man nu har det sådan indeni, og dybest set føler sig mere tryg ved folk, der er nogenlunde som en selv, er man så racist? For racismen dækker i så fald rigtig mange befolkningsgrupper, som vistnok tilhører samme race som mig. Desuden har jeg meget, meget svært ved at forstå, at man lever sig liv ud fra religiøse forskrifter (kristne såvel som muslimske) – er det også racistisk? Det håber jeg ikke – men anerkender gerne, at jeg er meget religionsskeptisk.

Faktisk opfatter jeg på ingen måde mig selv som racist, men som en ganske almindelig halvfordomsfuld dansker, som har den store fordel, at jeg er meget bevidst om mine fordomme. Og jeg ved derfor godt, at BMW-manden godt kan være god ved dyr – og at de underlige udlændinge faktisk kan være helt fornuftige, når man lærer dem at kende.

Så en konklusion er, at fordommene heldigvis ikke altid holder stik.

Det er dog rigtig vigtigt for mig, at jeg kan få lov at lufte mine fordomme. At vi faktisk bor i et land, hvor det er accepteret, at man giver udtryk for sine tanker, også når de er ”forkerte” (og helst uden risiko for at blive svinet til af alle de, der tænker anderledes.) Jeg tror på, at man kun ved at få lov til at give udtryk for sine til tider fejlagtige opfattelser, kan blive klogere på andre mennesker. Så….længe leve ytringsfriheden, også for alle de intolerante og ignorante.

(Red: Slutningen her lyder bare lidt for frelst, her ved anden gennemlæsning – sådan lidt søndagsgudstjeneste-agtig. Det må jeg lige arbejde på i næste blog – men slutninger er altså svære!!!)

Ignorante og racistiske fisk?

17141290_10210543915528819_193896707_n